Het is na een jaar van online bijeenkomsten je wel bekend. Na een uur praten achter je scherm kijk je een beetje verdwaasd voor je uit. De helft van de groep heeft ondertussen de webcam uitgezet en bij jou begint de aandacht ook te verslappen. Er staat nog een uur gepland, maar je merkt dat bij iedereen de fut eruit is. Hoe gaan we verder en kan je dit voorkomen?
Het is altijd handig om te weten wie er zorgt voor inbreng. Spreek met elkaar af wie er in ieder geval een casus voorbereid om te bespreken. Zo voorkom je dat er een ongemakkelijke stilte valt op de vraag: “Wie wil er een casus met ons delen?”
- Maak gebruik van de beschikbare functies
De meeste online vergadersoftware heeft ondertussen een tal van functionaliteiten die ervoor kunnen zorgen dat geen enkele casusbespreking hetzelfde hoeft te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in Zoom gebruik maken van Break-Out rooms, waar je in kleinere groepen een aantal vragen kunt bespreken voordat je dit plenair doet. In kleinere groepen is het vaak makkelijker om te overleggen. In onder andere Microsoft Teams kun je ook een whiteboard delen, waar iedereen tegelijk in kan schrijven/tekenen. Wees creatief, er is vaak meer mogelijk dan je denkt!
- Maak afspraken over actieve deelname en webcamgebruik
Kijken naar allemaal zwarte schermpjes vindt niemand leuk. Het stimuleert om actief mee te doen met de bespreking wanneer je ziet met wie je in gesprek bent. Maak hierover met de groep duidelijke afspraken. Je kunt een rommelige achtergrond vaak bedekken met een achtergrondfilter, dus de was kan gewoon blijven hangen.
- Alleen maar advies-methode/ Sneeuwbal advies
Er zijn verschillende methodes om iedereen betrokken te krijgen bij een vraagstuk. Laat iedereen om de beurt een advies geven volgens de alleen-maar-advies methode, of laat de groep kiezen wie de volgende adviesgever wordt.
Wat ook zorgt voor meer interactie, is het geven van bedenktijd. Laat de groep 5 minuten over een vraagstelling nadenken, en vraag ze hun antwoorden op te schrijven. Je zult merken dat ze eerder geneigd zijn een antwoord te geven als deze al is opgeschreven. Hierna kan de discussie beginnen!
- Maak tijd voor koetjes, kalfjes en pauze!
Maak naast de inhoud ook even tijd om even te bespreken hoe het met iedereen gaat. Als iedereen in de groep elkaar een beetje beter kent, wordt er vaak meer gedeeld. Tot slot: Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde spanningsboog ongeveer 56 minuten duurt. Wist je dat om deze reden series vaak dezelfde lengte hebben? Reden genoeg om na een uur even te pauzeren! Laat iedereen even een kop koffie/thee halen, door de beweging komt er vaak nieuwe inspiratie vrij.
Speel maar eens met deze verschillende methodes, en wissel ze ook eens af. Houd het spannend! Je zult vanzelf merken dat iedereen op een gegeven moment lekker meedoet met het bespreken van de vraagstukken.